Flyball

 

Trocha historie

Flyball vznikl v 70.letech v Kalifornii. Brzy se přesunul do celé Ameriky, hlavně u majitelů temperamentních psů, jelikož pro psovody je tento sport absolutně nenáročný, pokud nepočítáme nervy. K nám se tento sport dostal krátce před rokem 2000. Do ČR ho přivedli nadšenci jako je Stanislav Wolf a Antonín Grygar. Nadšenci, co viděli první ukázky tohoto sportu na výstavách si první vrhací strojky vyrobili sami. Pak jim sady vyrobila firma, co se zaměřovala na krmivo a díky tomu flyball mohli zapálení pejskaři propagovat na výstavách a různých akcích. První závod tohoto sportu proběhl roku 2002 v Litoměřicích.

 

Co to Flyball je?

Jedná se o týmový sport, kde se utkají dvě čtyřčlenné skupiny na dvou úplně stejných flyballových dráhách. Dráhy se skládají ze čtyř stejných skokových překážek zakončený boxem. Psovod na startu pustí psa (psovod zůstává za startovní čárou), který překoná všechny překážky a na boxu provede tzv. Plaveckou otočku a tím že se dotkne desky, tak spouští mechanismus, který vystřelí míč. Chytí vystřelený míč a běží opět zpátky za psovodem, který ho může hecovat, aby pes běžel co nejrychleji, jakmile pes protne cílovou čáru, je vypouštěn další pes. Vítězem je ten, kdo má v cíli všechny čtyři psy včetně míčků.

 

Co je zapotřebí?

  • Psa, co miluje míčky
  • Mít snášenlivého psa

  • Mít cit pro týmovou práci

  • Souhra družstva

  • Funkční nadledvinky kvůli adrenalinu

  • čtyři skokové překážky

  • flyball box

  • dostatek míčků

  • prostor pro parkur

  • nabíječe míčků

  • elektronicky rozhodovací systém

 

Jaký boxy existují?

Existuje několik typů boxů. Je tzv. Belgický typ, který má přední desku prohnutou a Americký typ má zase přední desku rovnou. V těchto boxech míček po nabití jednou polovinou vyčnívá ven a mechanika má velice krátký krok. Pes by měl míček chytat hned po odpálení. Je-li pes správně vycvičen, tak se pes točí už při chytání míčku (tzv. Plavecká otočka). Většina špičkových boxů má dva nebo tři otvory. Boxy nejsou omezeny pravidly, co se týče počtů otvorů.

 

Kdo je nabíječ?

Jedná se o neoblíbenou a velice důležitou pozici. Jestliže nabíječ udělá chybu, může to znamenat pro družstvo ztrátu celého běhu. Jaká chyba se může stát? Nestačí včas nabít, netrefí se do otvoru, vybere špatný otvor (každý pes se točí na jinou stranu), atd. Takže se od nabíječe očekávají rychlé ruce a hlavně silný hlas, aby povzbuzoval psy k rychlejšímu tempu!

 

 

Co je elektronicky rozhodovací systém a jak funguje?

EJS je velmi důležité zařízení. Zpřesňuje výsledky a ulehčuje rozhodčím práci. V zemích jako je Belgie a Holandsko se běžně používá a my se dokonce taky tímto systémem můžeme pochlubit.

Před každám startem svítí červená, poté to přejde na žlutou, další žlutou a jakmile to přejde do zelené, tak se automaticky pouští měření času. První pes by měl protínat startovní čáru, co nejrychleji zároveň se zeleným světlem.

Je povolen pouze jeden chybný start v každém běhu. Jakmile k této chybě dojde, rozsvítí se bílé světlo a některé systémy toto světlo mohou doprovázet pískáním. Při druhém chybném startu musí pes start opravovat a to znamená, že nastoupí na konci až odběhají všichni před ním. Tudíž může zapříčinit prohru družstva.

 

Odkazy:

www.flyball.cz – Klub Flyball ČR

www.czejs.cz – Profi vybavení Flyballu

www.zerodc.cz – Postroje

www.manmat.cz - Postroje

 

Nikola Kratochvílová 2013